maanantai 15. lokakuuta 2012

Joustoa lapsiperheille ja edes pientä liksaa kotiäideille


Hämeen Sanomissa 14.10. Teija Sydänmaalakan haastattelussa tuodaan esille, kuinka perheet muuttuvat, mutta peruspalvelut eivät. Tämä kuvaa hyvin meidän nykypäivän lapsiperheellisten todellisuutta. Työelämä muuttuu ja kehittyy ja työntekijöiden pitää olla joustavia. Päivähoito- ja muut peruspalvelut taas kulkevat omaa totuttua vakaata uraansa. Uusille terveydenhoitajaopiskelijoille kyllä koulussa kerrotaan, että aikanaan työelämässä tulette tekemään 2-vuorotyötä neuvoloissa jne., mutta käytännössä tällaista toimintaa ei meillä ole. Päivähoito painottuu arkipäiviin ja "kahdeksasta neljään". Perheillä pitää olla mahdollisuus myös joustaviin ja osa-aikaisiin hoitopalveluihin.

Janakkalassa lapsen kokopäivähoito (joka arkipäivä) maksaa yhteiskunnalle yli 1000 euroa/lapsi/kk. Tästä korkeimman maksuluokan päivähoitomaksukin kattaa vain neljänneksen – osalle perheistä maksu on 0 euroa. Kun minä hoidan kahta päiväkoti-ikäistä lastani huimalla 600 euron (brutto) kotihoidontuella (sis. Janakkala-lisä), on siinä kunnan virkamiesten ja osan päättäjistä mielestä joka syksyn budjettikierroksella ”hyvä ja helppo” säästökohde. Vasemman puolen päättäjät myös haluavat ”suunnata” kuntalisän tulorajalla niille, jotka sitä todella tarvitsevat, koska ”suurituloiset” tulevat toimeen ilmankin. Tämä kuulostaa vaalilauseissa hienolta, mutta näyttäkääpä minulle se rahassa kylpevä lapsiperhe, joka ei kotihoidontukea kuntalisineen tarvitse.

Lastenkotihoidon tuki ja kuntalisä ovat minulle tällä hetkellä ainoat ”oman rahan” lähteet. Olen havainnut itsessäni varsin vähän feministisiä piirteitä, mutta tässä kohtaa pieni feministi sisälläni nostaa päätään. Kun kerran olen 24h/7päivää töissä, olen kai siitä pienimuotoisen henkilökohtaisen korvauksen ansainnut – oli puolisoni sitten rutiköyhä tai upporikas? Saahan siitä jopa pientä henkilökohtaista eläkekertymää, joka kotivuosina jää joka tapauksessa varsin vaatimattomaksi.

Maria

Ps. Tiedän, että miehetkin voivat olla kotihoidontuella lasten kanssa kotona. Itse tiedän alle ”kourallisen”, joten on helppo yleistää, että naiset ovat kotihoidontuella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti