tiistai 23. lokakuuta 2012

Näpit irti Janakkalan kuntalisästä


Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Pirkko Kuvamo kirjoitti 22.10. Hämeen Sanomien mielipidepalstalla, että lasten kotihoidontuessa pitää olla tuloraja. Mielipiteensä tueksi Kuvamo on lainannut tutkijakoulutettava Jenni Kellokumpua. Lainaukset ovat Kellokummun JHL:n Motiivi-lehdessä julkaistusta kolumnista.

http://motiivi.jhl.fi/portal/?a=getArticle&issueId=32&articleId=571

Kyseessä on mielipide, ei tutkimus. Kolumnissa Kellokumpu kertaalleen viittaa tutkimustietoihin, mutta ei kerro mistä, tai kenen tekemästä tutkimuksesta on kyse. Kellokumpu itse on taloustieteen asiantuntija, joka on erikoistunut perhevapaiden vaikutukseen mm. palkkauksessa ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon työelämässä.

Kuvamo viittaa siihen, että Kellokummun mielestä lapselle olisi 1-vuotiaasta eteenpäin paras olla päivähoidossa. Kolumnissaan Kellokumpu myös kirjoittaa, että matalammin koulutettujen perheiden lapset hyötyisivät päiväkotihoidosta enemmän kuin korkeasti koulutettujen perheiden lapset. Valitettavasti en löydä Kuvamon kirjoituksesta punaista lankaa, kuinka lasten kotihoidontuen tuloraja ja se mikä on lapselle paras hoitopaikka liittyvät yhteen.

Itse asiassa mielestäni on törkeää, että Kellokumpu väittää, että vanhempien koulutustaso olisi jotenkin suoraan verrannollinen heidän kykyynsä kasvattaa lapsia.

Itse kannatan sitä, että jokainen perhe päättäköön, mikä heille on paras lastenhoitoratkaisu. Kunnan tehtävä on tarjota joustavat päivähoitopalvelut, kilpailukykyinen kuntalisä ja kerhotoimintaa. Itse olen vienyt esikoisen 1,5-vuotiaana päiväkotiin, nyt olen kuopuksen (ja esikoisen kanssa) reilun vuoden pidempään kotona. Kotihoito on perheen tuloista riippumatta kuitenkin yhteiskunnalle edullisin vaihtoehto. En siis näe mitään tarvetta kuntalisän enkä varsinkaan Kuvamon ehdottamaan kotihoidontuen alentamiseen tai rajoittamiseen.


(olen tämän kirjoituksen aamulla lähettänyt Hämeen Sanomien mielipidepalstalle muutamaa lausetta lyhyempänä versiona. En malta odottaa sen julkaisemista, enkä tiedä julkaistaanko sitä lehdessä ollenkaan, joten päätin omatoimijulkaista täällä blogissa : )

1 kommentti: