perjantai 28. syyskuuta 2012

Janakkalan Sanomat 27.9.2012 : Miten edistäisin päätöksenteon avoimuutta?


Paikallislehdessä aloitti tällä viikolla vaalipalsta, jossa on viikottain neljä kysymystä, joihin neljä ehdokasta kustakin puolueesta saa vastata.

Minulle napsahti kysymys miten edistäisin päätöksenteon avoimuutta?

Näin vastasin:

Kokousten esityslistat ja pöytäkirjat ovat jo nyt kunnan nettisivuilla. Mutta kuinka moni kuntalainen asiakirjat löytää? Asiasta pitäisi tiedottaa ja muistuttaa kuntalaisia aika ajoin ja pöytäkirjojen ”säilytysaikaa” pitäisi pidentää nykyisestä parista vuodesta viiteen.

Valtuuston kokoukset ovat julkisia ja niitä voi kuka tahansa käydä paikan päällä seuraamassa. Käytännössä hyvin harva näin ehtii/pystyy/viitsii tehdä. Monella paikkakunnalla on mahdollista seurata valtuuston kokousta reaaliajassa esimerkiksi kotona netti-TV:stä ja radiosta. Janakkalassa asiasta on tehty jo yli kaksi vuotta sitten keskustalainen valtuustoaloite, jonka kaikki paikalla olleet valtuutetut allekirjoittivat. Tämä asia pitäisi saada pikaisesti kuntoon. 

Kannatan myös joissakin kunnissa käyttöön otettua tapaa, jossa johtavien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden sidonnaisuudet julkaistaan vapaaehtoisesti, vaikka nykyiset lait eivät siihen velvoita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti