tiistai 25. syyskuuta 2012

Vaaliohjelmapohdintaa


Kuntavaaliehdokkaan oppaassa neuvotaan tekemään vaaliohjelma. Niinpä minäkin pysähdyin kirjaamaan ajatuksiani paperille.

Mitä perhe on tarvitsee kunnalta? Äitiys- ja lastenneuvolan, leikkipuiston, kotihoidontuen kuntalisän, päivähoitopaikan, kerhopaikan, terveyskeskuspalveluita, kirjaston, esiopetuksen ja peruskoulun, luistinradan, uimarannan ja -hallin. Lista jatkuu ja vaihtelee, koska perheet ovat erilaisia.

Haluan huolehtia lapsiperheille tärkeistä lähipalveluista: Erityisen huolissani olen Tervakosken terveysasemasta ja kirjastosta sekä kyläkouluista. Jos kokoomus valtakunnallisesti ajaa kuntamme pakkoliitokseen, loppuu tk-talon palvelut Tervakoskella. Nyt kannattaa jokaisen vaaliuurnilla miettiä, mitä puoluetta äänestää. Terveyskeskusasia on konkreettisesti nähtävillä Lammilla, jonka sairaala lakkautetaan, vaikka lammilaiset päättäjät ja asukkaat mittavasti vastustavat. Tervakosken kylä tarvitsee kirjaston ja terveysaseman ja kyläkoulut on säilytettävä ja niitä pitää kehittää – olenhan itsekin ihanan Tarinmaan koulun “kasvatteja”.

Perheillä pitää olla mahdollisuus päättää lapsilleen sopivin hoitomuoto: Kotihoito, kunnallinen tai yksityinen päivähoito. Kotihoidon kuntalisä pitää vakiinnuttaa nykyiselle tasolle ilman, että sitä pyritään heikentämään joka vuosi. Kerhotoimintaan pitää panostaa ja monipuolisia ja joustavia päivähoitopalveluita tarvitaan mm. yksinhuoltajille ja vuorotyötä tekeville. Kotiapua pitää olla saatavilla kriisin kohdanneille perheille.

Jokaiselle pienelle koululaiselle kuuluu mahdollisuus iltapäivähoitoon omalla koululla: Kaikkien koulujen pitää olla turvallisia paikkoja kaikille niissä toimiville ihmisille. Koulukiusaamiseen pitää puuttua välittömästi ja sitä pitää ehkäistä. Pienryhmä- ja erityisopetukseen pitää panostaa ja muutenkaan opetuksen ryhmäkoot eivät saa nousta liian suuriksi. Molemmissa taajamissa tarvitaan lukio.

Koulumatkojen turvallisuuteen pitää panostaa ja koulukuljetukset pitää järjestää niin, että koulupäivän kokonaispituus ei tule liian rankaksi. Itse olen aikanaan matkannut Rehakasta Tarinmaan koululle joka päivä bussilla, joka kulki palan matkaa Rengon puolella...

Terveyskeskukseen pitää päästä silloin kun tarve on. Pienten lasten kanssa tämä asia vielä korostuu. Henkilökohtaisesti toivoisin Turengin terveysasemalle muutamaa, tai edes yhtä lääkäriä, joka osaisi tutkia lapseni vaikkuiset, mutta muuten normaalit korvat tympanometrilla – kolmesti olen nyt joutunut viemään lapsen yksityiselle lääkärille vain kahden minuutin korvakontrollin vuoksi, koska terveysaseman lääkäri ei ole korviin korvalampulla nähnyt.

Asiat ovat nyt vielä suhteellisen hyvin, mutta kuinka käy kun kunnat ovat nyt ja tulevina vuosina taloudellisesti tiukoilla? Nyt tarvitaan päättäjiksi lapsiperheiden asioiden ajajia – ihmisiä, joille lapsiperheet todella on sydämen asia. Ihmisiä, joita asiat oikeasti ja konkreettisesti koskettavat.

Muistakaa tämäkin siellä äänestyskopissa : )

Maria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti